Case No. 16036.Q
Employment of Relatives

[Ms. E], an attorney in the City’s [H] Department, emailed Board staff on [date], 2016 and asked whether the Ordinance will require her to cease work on a transaction once she gets married, in 2017.  E explained that she is “staffed” on a transaction matter with a team of one other [attorney at her level] and a Senior [attorney].  The Senior attorney serves as her supervisor and the person with primary responsibility for directing day-to-day aspects of the matter.  [Earlier], the H Department retained a company so that its consultant (“expert”) and his team of [number] employees could provide analytical support in [the] ongoing [transaction matter], and potentially prepare an expert report and [addenda] that would be presented to the Department should the matter proceed to [a closing].  Thereafter, the expert and his team left that company and joined a new one.  The Department executed a retention agreement with the new company signed by the Senior attorney; E was uninvolved in formulating the original [date] contract or the newer contract.
[At a later date], E learned that her then-boyfriend/now-fiancée’s [father] was employed by the new company in a lead accountant role.   [The father] does not have any direct involvement in the City [legal]-related work being done by the expert and his team, but [the father] is involved with issues related to billing and currently is an employee of the company.  She and her fiancée will be married in [2017], at which point his [father] will become E’s [father-in-law] and, accordingly, a “relative” under §2-156-010(w) of the Governmental Ethics Ordinance.  §2-156-130(b) of the Ordinance prohibits a City employee or official from “exercis[ing] contract management authority where any relative or the domestic partner of the official or employee is employed by or has contracts with persons doing city work over which the city official or employee has or exercises contract management authority.”  In other words, if E has exercised contract management authority with respect to the H Department’s contract with her future father-in-law, then, when she gets married, she would need to recuse herself from any further work on the [transaction] (assuming that the expert contract is still in place). The term contract management authority is defined in §2-156-010(g) as “personal involve​ment in or direct supervisory responsibility for the formulation or execution of a City contract, including without limitation the preparation of specifications, evaluation of bids or proposals, negotiation of contract terms or supervision of performance.”
E’s duties with the expert witness and his team have been similar to what would be ordinarily expected between a senior associate attorney and an expert.  E, along with other members of the [transaction] team, strategized initially to determine what issues they wanted the expert and his team to investigate and analyze.  E has assisted in gathering data and information from the City that she sends to the expert team.  E (and all members of the City’s [transaction] and the company’s expert teams, respectively) holds teleconferences every 4-6 weeks or so to provide E’s team with updates on the company’s progress and preliminary findings.  On certain occasions during those calls, the City’s team, including E individually, asks the company’s team to consider new issues or particular aspects of an issue. Any request, suggestion, or recommendation that E makes during those communications is subject to the Senior [attorney], who could direct the expert and team to do otherwise.  E has not been involved with the billing or invoice processing from the expert—all of this work has been handled and approved by the Senior [attorney]. If the City were to proceed to prepare an expert report and [a closing book] for purposes of [completing the transaction at closing], E expects that she would be involved with revising and editing of that report.  Potentially, she may be responsible for [negotiating the contract terms alone] [or as prepared by] the expert or conducting the [negotiations with the] expert’s direct [aid] at [a negotiation session].  E does not have the authority to terminate the Department’s retention agreement or to make modifications to the terms of the agreement. 
Applying the Board’s jurisprudence to the facts, staff concluded that E has not been involved in formulating the scope of services the expert’s company is to provide to the Department; she is a worker and not a supervisor. See Case No. 94006.A. E is involved in performing the retention agreement between the Department and the expert’s company, but not in supervising that performance. See Case No. 02034.A. Accordingly,            staff advised E that she has not exercised contract management authority with respect to this contract, and that the Ordinance does not prohibit her from continuing her current activities on the [transaction], even after her marriage.
