November 13, 2014

Case No. 141277.Q / Mr. John Doe
Dear Mr. Doe:
I am writing in response to the questions you posed during our telephone discussions on Wednesday, November 5.

You explained that you are considering an employment opportunity with a City department and that the Commissioner of that department suggested that you contact the Board of Ethics for guidance.

You indicated that you are currently employed as the Executive Director of a non-profit organization that receives City funding. You further indicated that, should you take a job with the City, the position you would fill involves making City funding decisions with respect to non-profits.
You also told me that you are the owner of a real estate development company that will be receiving City funding for a project, but that the closing on this project will not occur until sometime in 2015.  Your real estate development company also does business with the Chicago Housing Authority [“CHA”].

You inquired whether and how the City’s Governmental Ethics Ordinance [“Ethics Ordinance” or “Ordinance”] would restrict you with respect to your current employer, and with respect to the real estate company that you own, were you to accept the position with the City.
Law and Analysis:

There are two provisions of the Ordinance that are at issue.  The first is §2-156-111, which is entitled “Prohibited Conduct.”  Subsection (d) of this provision is known as the “reverse revolving door” prohibition and states as follows:


No city employee or official shall personally participate in a decision-making capacity for a 
period of two years from the date of employment or becoming a city official, in a matter that 
benefits his or her immediate former employer or immediate former client who the employee 
or official represented or on whose behalf he or she acted as a consultant or lobbyist prior to 
commencing his or her city employment or prior to becoming a city official.

The second provision that is at issue is §2-156-110, “Interest in City Business.”  Subsection (a), the applicable provision here, provides:


… [N]o elected official or employee shall have a financial interest in his own name or in the 
name of any other person in any contract, work or business of the city, or in the sale of any 
article, whenever the expense, price or consideration of the contract, work, business or sale is 
paid with funds belonging to or administered by the city, or is authorized by ordinance…
1.  The “Reverse Revolving Door” Provision.  The language of the law cited above is clear and provides that were you to accept this or any position with the City that involves decision-making as to City funding of non-profits, you must, for a period of two years from your City employment start date, fully recuse yourself from any City matters involving the non-profit by which you are currently employed. Should you accept a position with the department, we strongly advise you to work with the Commissioner so that she can put into place a procedure whereby any and all department matters that would involve your pre-City employer be routed to other department personnel, and that you do not advise, review documents, or otherwise do any work on such matters.  See Case No. 14034.A.

2.  The Interest in City Business Provision.  Next, the Ordinance’s “Interest in City Business” provision would prohibit you, once you become a City employee, from having a “financial interest” in any City work, contract or business.  A “financial interest” is defined in this context as any ownership interest in a business or “person” interest that entitles the owner to receive $1,000 or more per year, or that’s worth $1,000 or more.  In other words, you may not have an ownership interest in any City contract or work or business that is worth $1,000 or more. In situations in which City employees own privately-held businesses (regardless whether in-part or in-full), the formula is to take the gross amount of the City contract or subcontract and multiply that amount by the percentage of ownership that the City employee or official has in the business.  If that multiplication yields a product of $1,000 or more, then the ownership in the City work, contract or business is itself worth $1,000 or more and its owner is in violation of the Ordinance.  See Case Nos. 12042.A. and 12043.A.  Thus, if you own 100% of your real estate firm, the entire amount of the contract between the firm and the City (or the amount of money that the firm could derive in a City subcontract) would need to be less than $1,000.  Should you accept a position with the City, there would be only two ways to remove this potential violation in your case: (i) dilute your ownership interest in your company accordingly, so that the product of that interest, when multiplied by the gross amount of the City contract or subcontract, yields a figure of less than $1,000; or (ii) avoid or terminate the project, contract or subcontract altogether.    
However, with respect to compensation for work your company has done on this ongoing City project, our Board has held that it is only fair that you receive expected compensation from work that was performed prior to the time you would begin your City employment, that is, for work performed when you were not a City employee.  Our Board recognized that it does not serve the purpose of the Ordinance to require that when an incoming City employee enters City service, he or she would lose or forfeit compensation for the value of the time and effort he or she has already expended.  The Board articulated this concept and rationale in Case No. 97026.A
, which involved an attorney who, before entering City service, had represented a client in an adversarial action against the City (such compensation to City employees is prohibited).  There, the attorney had a contingency fee arrangement with her client pursuant to which she would receive a percentage of any award (paid with City funds) resulting from the claim which, at the time she entered City service, had not yet been resolved. The Board concluded that it was not the intended meaning of the Ordinance to preclude an attorney from receiving payment for work completed prior to the date the prohibition began applying “as long as the payment is based on the reasonable value of the attorney’s completed services.”  The Board indicated that hours worked on the matter and the difficulty of the work done would factor into a determination of what amount constitutes a “reasonable” payment.
Applying that rationale to this case, in the event you accept a position with the City, the prohibition in §2-156-110 will apply to you, but only from the moment you begin your City employment.  You would be entitled to what is known in the law as quantum meruit payment for the reasonable value of what you had earned for work completed prior to your start date, but no more.  In calculating that amount, you may consider either a reasonable hourly rate, or whatever percentage of such payment would have accrued to you as a company owner through whatever corporate documents or shareholder agreements already exist.  But, as of your start date as a City employee, you would be required to dilute your ownership interest in the company to a level where the entire remaining amount of compensation expected, when multiplied by your ownership percentage in the company, would amount to less than $1,000 (or terminate the City project).

Notably, as our Board has also recognized this particular prohibition on City employees or officials having a financial interest in “City work, contracts or business” does not apply to contracts, work or business with the CHA, as the CHA is not part of the government of the City of Chicago.  See Case Nos. 90013.A, 12042.A and 12043.A. With respect to your company’s work on CHA projects, should you or your company wish to continue such work after you would begin a job with the City, we advise you to be vigilant so that you recuse yourself from any City matters involving any of the contractors or other companies with which your real estate company deals on its CHA work.
Penalties for Violating the Applicable Ordinance Provisions:  Staff advises you that the penalties for being found to have violated the Ordinance’s reverse revolving door and interest in city business provisions are severe: violators shall be subject to a fine of not less than $500.00 and not more than $2000.00 for each offense, pursuant to Ordinance §2-156-465(b)(7). Further, §2-156-510 of the Ordinance provides that any contract negotiated, entered into, or performed in violation of any provisions of the Ordinance can be voided by the City.  Additionally, any permit, license, ruling, determination or other official action of a City agency applied for or sought, obtained or begun in violation of the Ordinance is invalid.  

Reliance:  Board staff’s conclusions and advice are based solely on the application of the Ethics Ordinance to the facts summarized in this letter.  If these facts are incorrect or incomplete, please notify our office immediately, as any change may alter our conclusions or advice. Please note, as well, that this opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or activity with respect to which this opinion is rendered.

Our office appreciates the opportunity to advise you.  If you have further questions about this, or any other matter, please contact me.

Sincerely,

Lisa Eilers

Deputy Director
Approved:

Steven I. Berlin

Executive Director
� Case No. 97026.A was analyzed under the Ordinance’s “Representation of Other Persons” provision, §2-156-090, but the same equitable principles are under consideration in the matter at issue here.


� Please note an additional prohibition that arises under §2-156-090(a) of the Ordinance, entitled “Representation of Other Persons.”  Pursuant to this provision, you would be prohibited from speaking with, “representing,” submitting documents to, or emailing any City employees or officials with respect to your real estate company’s City business transactions.  You would be required to delegate that work or function to another representative of your company.





