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ADVISORY OPINION

CASE NO. 09011.A
Gifts: Sponsor of a public event

May 20, 2009

In response to recent inquiries from City employees, officials, City vendors and
other firms that provide or seek to provide services to the City, Board legal staff
requested that the Board issue an advisory opinion addressing who, precisely,
is the “sponsor of an event.” The question arises out of § 2-156-040(d){iv) of
Chicago’s Governmental Ethics Ordinance, which states:

Except as prohibited in subsections (a) and (b), nothing in this

Section 2-156-040 shall prohibit any person from giving or

receiving ... (iv) reasonable hosting, including travel and

expenses, entertainment, meals or refreshments furnished in

connection with public events, appearances or ceremonies

related to official City business, if furnished by the sponsor of
. such public event.’

This provision allows City employees and officials to accept reasonable
expenses to atend public events, etc. related to official City business, if the
expenses are offered by “the sponsor of such public event.”? What if City
contractor C (say, a company or law firm) invites City officials or employees
who can, in their City positions, “substantially affect [C’s] economic interest in
City business,” to a charity event for Foundation F, and the fickets cost more
than $50 per invitee? What if C purchases one or more tables, and is
considered or recognized by F to be a “platinum sponsor” of the event? Would
C then be considered “the sponsor of such public event” for purposes of
§040(d)(iv], thereby making the offer acceptable under the Ordinance?

This is a question of first impression for the Board. We have had cases in
which vendors offered to pay for City employees to attend events but were
clearly not the sponsor of those events. See, e.g., Case No. 92007.Q. And we
have discussed what constitutes a “public event.” See Case No. 99030.CNS.
Neither point is at issue here. Rather, the question we now address involves
situations where the inviting firm or company (C) refers to itself as or is called
a “sponsor” of an event, e.g. to honor or raise money for Foundation F.

1. Subsection -04Q{a) prohibits giving, soliciing or accepting any anonymous gift to or by City employees
and officials and their families, Subsection -040(b) prohibits offering, giving and accepting anything of value
to or by City employees and officials and their families based on a mutual understanding that City votes,
officials, decisions or judgments concerning City business would be influenced thereby,

2. Under Subsection -040(c), these reasonable hosting expenses are allowable even if the sponsor is
otherwise a person with an economic interest in a City business fransaction which the intended recipients can
affect. The Board assumes that the invitations discussed in this opinion would otherwise be prohibited gifts
under § 2-156-040(c) if worth more than $50.
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To answer this question, the Board discussed when company C might reasonably be considered the
event’s sponsor. What if the official printed invitation recognizes C as one of several participating
“sponsors2” What if, at the time of the invitation, “sponsors” are not determined because monetary
contributions haven’t been tabulated, but at the event, C is acknowledged as o “sponsor?” The Board
directed legal staff to research how other jurisdictions’ laws and ethics boards address these issues.

Staff found that the most comprehensive, persuasive and analogous responsa prudentiom is the
House Ethics Manual, produced by the Committee on Standards of Official Conduct for the United
State House of Representatives, 110" Congress, 2d Session {2008).> We note the similarity in this
respect between the House Rules and Chicago’s Ordinance. House Rule XXV, “Limitations on
Qutside Earned Income and Acceptance of Gifts,” provides, in § 5(a)(4)(C):

A Member ... or employee of the House, or the spouse or dependent thereof, may
accept a sponsor’s unsolicited offer of free attendance at a charity event, except
that reimbursement for transportation and lodging may not be accepted in
connection with the event unless— ... (ii) reimbursement for the transportation and
lodging in connection with the event is paid by such organization; and {iii} the offer
of free attendance at the event is made by such organization.”
To help House Members and staff determine who the sponsor of the event is in order to comply with
this Rule, the House Manual states, on pp. 46-47:

The gifi rule is clear that Members, officers and employees may accept an invitation to a
widely attended or charity event only from the sponsor of the event. The report of the
House Rules Committee ... defines the term “sponsor” as follows:

The term “sponsor of the event” refers to the person, entity, or entities that
are primarily responsible for organizing the event. An individual who
simply contributes money to an event is not considered to be a sponsor of
the event.*

Accordingly, under the gift rule, the term “sponsor” has a definition that is narrower than
the manner in which it commonly used. Often the large financial supporters of an event
are termed as “sponsors” of the event. However, such entities are not sponsors of an event
for purposes of the gift rule unless they also have a substantial role in organizing the event.
[Emphasis in original.]

that the House is quthorized to issue its own rules or regulations implementing the provisions of U.5.C. § 7353, “Gifts to Federal
employees,” hence its Rules and the comprehensive 440-page Manual interpreting them, from which we cite. The Rules cited in this opinion
are current, pursvant to H, Res, 5, 111" Cong., 1% Sess, effective January 5, 2009. We also note that senior attorneys with both the New
York City Conflicts of Interests Board and Florida State Ethics Commission confirmed that they consider a law firm or company buying
a table at an event not fo be the event's sponsor by that fact alone. COGEL discussion group on Ethics, www conel.org (members only.)

4. The fooinote placed af this point in the House Manual cites H. Rep. 337, 104" Cong., 17 Session 12 (1995).
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The Manual continues by stating that contributors may request that the sponsor invite particular
House members or staff to sit with them at the event, but the invitation “will not be acceptable under
the provisions unless the sponsor retains ultimate control of the guest list and the seating
arrangement, and the invitation neither references any coniributor nor is extended by anyone other
than the sponsor.”

The Board finds this distinction between an event’s sponsor(s) and an event’s contributor(s) to be
persuasive, apposite and appropriate as a guide to interpreting Chicago’s Governmental Ethics
Ordinance. Thus, we determine that: 1) a law firm, company or other person that invites City
employees or officials to a public event, ceremony or appearance related to official City business is
the (or one of the) sponsor(s) of such event for purposes of § 2-156-040(d){iv) of the Ordinance only
if it has played a substantial role in organizing the event; and 2) contributing money or buying tables
for an event or being recognized as a “gold” or “platinum” sponsor” of the event {regardless when
that recognition is bestowed) do not themselves make a person the sponsor of an event. Whether
a particular company, firm or person is the {or one of the) sponsor(s) of a public event, then, must
necessarily be determined on a case-by-case basis according to these criteria.
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