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The Board of Ethics has considered your request for
an advisory opinion to determine whether City
employees and/or their relatives may obtain City
contracts and participate in the set-aside contract
procurement programs. The Board concludes that the
Ethics Ordinance will permit relatives of City
employees to enter into contracts with the City,
but that City employees themselves are prohibited
from obtaining City contracts and participating in
the set-aside contract procurement programs.

The prohibition in the Ordinance against City
employees having contracts with the City is
absolute, and makes no distinction between
contracts obtained through normal City contracting
procedures and those obtained through special set-
aside programs, Section 26.2-11 states that no
City employee shall have a financial interest in
any City contract, in his name or in the name of
any other person, whenever the expense of the
contract is paid for with funds belonging to or
administered by the City. And while the Ethics
Ordinance does permit relatives of City employees
to bid for and obtain City contracts and par-
ticipate in set-aside contract procurement
programs, it imposes the following restrictions on
individuals currently employed by the City whose
relatives seek any type of City contract:

(1) Section 26.2-13(b) prohibits an employee
from exercising contract management
authority over a contract if that
contract is with a relative of the
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employee or with a person who employs a relative of the
employee.

(2) Section 26.2-3 states that the City employee may not in
any way use his position to assist a relative in
obtaining a City contract. (i.e. The City employee may

not use his position to influence the contract award
decision.)

(3) Section 26.2-7 of the Ordinance prohibits a City
employee from disclosing any non-public information to a
telative while attempting to assist the relative in
obtaining a contract.

Please note that in the Ethics Ordinance, a "relative" is defined
as a person who is related to an official or employee as spouse or
as any of the following, whether by blocd or by adoption:
parent,child, brother or sister, aunt or uncle, niece or nephew,
grandparent, grandchild, father-in-law-, mother-in-law, son-in-
law, daughter-in-law, stepfather or stepmother, stepson or
stepdaughter, stepbrother or stepsister, half-brother or half-
gister. (See Section 26.2-1(r); attached)

If you have any questions, please contact the Board of Ethics at
744-9660.

Sincerely,
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